Meme Dikleştirme Estetiği ile
Göğüsleriniz İstediğiniz Formda!

Meme Dikleştirme Nedir?
Kadınlarda meme sarkması yaşlanma, yer çekimi, hızlı kilo kayıpları, hamilelik ve emzirme gibi çok farklı durumlardan etkilenir. Mastopeksi ameliyatı ile meme başı ve meme dokusu bir arada dikleştirilirken fazla deri çıkartılarak memeye tekrar şekil verilir. Meme dikleştiyatı izli bir ameliyattır. Uygulanan farklı cerrahi teknikler olmakla birlikte amaç estetik olarak daha güzel görünen göğüslere kavuşmak olduğu için izler mümkün olduğunca sınırlandırılır. Sıklıkla kullandığımız teknik ‘vertikal skar’ yani ‘lolipop tekniği’dir.
Cerrahi Süreç
Ameliyat sonrası sıklıkla hastane yatışı gerektirmez ve aynı gün içinde taburcu edilirsiniz. 3. Günde ilk pansumanınız yapılır ve sargılar çıkarılır. Yara yerinin iyileşmesi ortalama 10-15 gün devam eder. Memenin eski kıvamını alması ve şeklin oturması ortalama 3 ay devam eder. Ancak sizin fark etmediğiniz iyileşme süreci 1 seneyi bulur.
Mastopeksi (meme dikleştirme) ameliyatı, tek başına ya da implant yerleştirilmesi ile birlikte uygulanabilir. Memeye implant uygulamaları meme büyüklüğünü artırmakla birlikte üst kısımda dolgunluk da sağlar.
Meme dikleştirme ameliyatı hastanın sarkık olan meme yapısının toparlanmasında yardımcı olurken üst memede dolgunluk için protez kullanılması gerekmektedir.
Her cerrahi tekniğin kendine has izleri bulunmaktadır. İzlerin iyileşme süreci tamamen hastanın cilt yapısına ve genetik yatkınlığına bağlıdır. İzler, kimi hastalarda 6 ay içinde belirgin olarak azalırken kimilerinde 2 sene hatta daha uzun sürelerde iyileşme devam eder.
Uyguladığım vertikal teknikte alt yatay iz minimal tutulduğu ya da hiç uygulanmadığı için özellikle koltuk altı potluklar ya da bu bölgedeki belirgin izler önlenebilmektedir.

Meme Dikleştirme Ameliyatıyla İlgili Önemli Noktalar
Şekil ve Büyüklük
Sutyen taktığınızda meme büyüklüğü sizin için uygunsa sadece mastopeksi (meme dikleştirme) yeterli bir ameliyat olacaktır. Dikleştirmenin yanı sıra göğüsleri büyütmek için meme protezi kullanılabilir.
Ameliyat sırasında kullanılan protez büyüklüğü de bizim için önemlidir. Özellikle meme derisi gevşek olduğu için dikleştirme ameliyatı yaptığım hastalarda fazla büyük protez kullanımı deriye ek bir ağırlık verecek ve bu da zamanla protezin alt kısma doğru yer değiştirmesine neden olabilecektir.
Her kadında meme dokusunun göğüs kafesine oturduğu belli bir şekil vardır. Bu kiminde daha aşağıda kiminde ise yukarıdadır. Ameliyat sırasında bu yerleşimin değiştirme imkanı bulunmamakta ve ameliyatın sonucu, sizin beden yapınıza göre değişmektedir.

Meme Kanseri
En sık karşılaştığım sorulardan birisi meme ameliyatının kanser riskini artırıp arttırmadığıdır. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda meme küçültme ameliyatının kanser riskini artırmadığı tespit edilmiştir. Aile öyküsü kanser oluşumunda etkili olsa da tek neden değildir.
Ameliyat öncesi 40 yaş üzeri her hastadan mammografi ve 40 yaşın altındaki hastalardan meme ultrasonu yaptırmalarını isterim. Bu tetkikler, ameliyat öncesinde meme dokunuzda riskli bir kitlenin olup olmadığını gösterir.
Ameliyat Öncesi Değerlendirme
- YAŞ: Bu tip ameliyatlarda hastanın sağlık durumu iyiyse ve kronik ameliyata engel bir hastalığı yoksa yaşın önemi yoktur.
- VÜCUT AĞIRLIĞI: Kilolu hastalarda ameliyat sırasında memeye istenilen şekli vermek daha zordur ve uzun dönemde şekille ilgili problem yaşanabilir. Ayrıca, yağ dokusundaki fazlalığa bağlı yara yerinde açılma ya da enfeksiyon riski daha fazladır.
- SİGARA: Sigara kullanımı yara yeri iyileşmesini bozabilen en önemli risk faktörlerinden biridir. Sigara içen hastalarda yaşanan mikrodolaşım problemlerine bağlı yara yerlerinde açılma ya da izlerin daha koyu iyileşmesi gibi sıkıntılar görülebilir. Bu nedenle hastalardan ameliyattan 2 hafta önce ve ameliyat sonrası 3 hafta kadar sigara kullanmamalarını isterim.

Ameliyat Tekniği
Meme dikleştirme ameliyatında sıklıkla ‘vertikal skar ‘ tekniğini yani lolipop şeklinde iz bırakan tekniği kullanırım. Burada memenin alt kısmında kalan meme dokusunun bir bölümünü çıkartıp kalan dokuyu yeniden şekillendiriyorum.
Ameliyat sonrası dikişler kapanırken dik kesinin alt kısmında bir miktar potluk oluşabilmekle birlikte bunlar bir kaç ay içinde kendiliğinden düzelmektedir. %5-10 oranında düzelmememe durumu olmakta ve bu hasta grubunda lokal anestezi altında en erken ilk ameliyattan 6 ay sonra bu potluklar düzeltilebilmektedir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası
Meme dikleştirme ameliyatı yoğun ağrıya neden olmaz. Eğer eş zamanlı olarak protez kullanılacaksa ilk birkaç gün kol hareketleriyle birlikte meme dokunuzda ağrılar olabilir.
Ameliyat sonrası 3 gün göğüs ön duvarınızı saran bandajınız olacak. Sonrasında bandajı çıkarıp yerine yarım atlet tarzı sporcu sütyeni kullanmaya başlayacaksınız. Bandajlar alındıktan sonra duş alabilirsiniz.
Kolu çalıştıran egzersizlere ve yüzme hareketlerine 1. ay sonunda başlayabilirsiniz. Ameliyat sırasında kullanılan dikişler eriyebilen dikişler olup alınmasına gerek yoktur. Nadiren deri üzerine birkaç dikiş atılabilir ve bu dikişler bir hafta içinde alınır.
Meme ameliyatı sonrası bandajlarınız alındığında ilk başta göğüsleriniz şiş ve biçimsiz görünebilir. Meme altı dik kesi bölgesinde potluk ya da iki göğsünüz arasında asimetri fark edebilirsiniz. Bunlar normal sürece dahildir ve ortalama 1 ay içinde düzelir. Ancak unutulmamalıdır ki, ameliyat öncesinde iki göğüs arasında asimetri varsa bu, ameliyat sonrası da devam edecektir. İnsan vücudunun bir yarısı her zaman diğer tarafa göre farklıdır ve %100 simetrinin sağlanması söz konusu değildir.
Meme ameliyatı sonrası tam şeklin oturması, izlerin ve derideki his kayıplarının düzelmesi 6 ay ile 1 sene arasında sürebilir.
Sonuç
Ameliyat olsanız da olmasanız da meme yapınız;
- Yer çekiminden
- Hamilelikten
- Kilo değişikliklerinden
- Yaşa bağlı deri gevşemelerinden etkilenir.
Yapılan hiçbir cerrahi işlem kalıcı değildir. Vücut yapınız, genetik ve çevresel faktörler sonucu değişebilir.
Meme Dikleştirme Hakkında Önemli Uyarılar
Cerrah, hastanın deri ve doku kalitesini düzeltemez. Özellikle protez kullanımıyla deri, yer çekiminin de etkisiyle sarkacaktır. Ancak ameliyat daha dolgun bir meme yapısına kavuşmanızı sağlar. Hiçbir cerrahi teknik deri kalitesi ve meme dokusu uygun olmayan hastada uzun dönemde meme üst kısmında dolgunluk sağlayamaz.
Meme büyütme ameliyatı asimetrik yada meme küçüklüğünden şikayetçi hastalarda uygulanabilir. Memenin küçüklüğü yapısal yada doğum sonrası zayıflamaya bağlı sonradan edinilen bir problem olabilmektedir. Doğum sonrası yada yoğun kilo kaybeden kadınlarda kimi zaman dikleştirmeye gerek duyulmaksızın protez ameliyatlarıyla sarkık göğüsler düzeltilebilmektedir.
Son dönemde piyasada çok farklı marka ve modelde protez mevcut olsa da basit ölçümler ve vücut yapınız dikkate alındığında ideal protez seçiminin çok da zor olmadığını fark edeceksiniz.
Ameliyat Öncesi
Hangi yapıda protez kullanılacağı (salin yada silicon içerikli)
- Protezin şekli ( yuvarlak, anatomik)
- Protezin yerleşimi (kas altı, kas üstü)
- Kesi bölgesi ( meme başı, alt oluk, koltuk altı)
hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra ideal olan cerrahi teknik ve proteze doktorunuzun önerileri dahilinde karar vermeniz en doğrusudur.
Cerrahi Süreç
Ameliyat sonrası sıklıkla aynı gün taburcu edilirsiniz. 3. günde ilk pansumanınız yapılır ve sargılarınız çıkartılır. Protezin yerleşimine göre ağrı yoğunluğunuz değişmekle birlikte ilk 1 hafta içinde günlük yaşantınıza rahatlıkla dönebilirsiniz. Ameliyat sonrası dokularınızdaki şişliklerin kaybolması ve meme şeklinizin oturması 1 ayı bulmaktadır. Ancak yara iyileşme süreci 6-12 ay arası devam etmektedir.
İletişim Formu