Botolunium Toksin (Nörotoksin)
Genellikle Botoks olarak adlandırılan Botolunium Toksin, Clostridium botulinum bakterisi ile üretilen nörotoksik bir proteindir. Kas aktivitesini geçici olarak gevşetme kabiliyeti nedeniyle tıbbi ve kozmetik prosedürlerde yaygın olarak kullanılır. Botulinum toksin, kas kasılmalarına neden olan sinir sinyallerini bloke ederek çalışır, kas aktivitesinde geçici bir azalma ve kırışıklıkların, ince çizgilerin düzeltilmesini sağlar.
Kozmetik uygulamalarda, Botolunium Toksin yüz kırışıklıklarını, özellikle kaş çatma çizgileri, alın çizgileri ve göz çevresindeki kaz ayakları gibi tekrarlanan kas hareketlerinden kaynaklanan kırışıklıkları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Doğrudan spesifik kaslara enjekte edilir, burada kas kasılmalarından sorumlu bir nörotransmitter olan asetilkolin salınımını inhibe eder. Sonuç olarak, hedeflenen kaslar gevşer, cildin daha pürüzsüz bir görünümüne ve kırışıklıkların görünümünde bir azalma sağlar.
Botolunium Toksin ayrıca kas spazmları, kronik migren, aşırı terleme (hiperhidroz), şaşılık ve blefarospazm (istemsiz göz kapağı seğirmesi) gibi bazı göz rahatsızlıklarının tedavisi de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılır.
Botoks Nerelere Uygulanabilir?
Botolunium Toksin hem tıbbi hem de kozmetik amaçlı vücudun çeşitli bölgelerine uygulanabilir. Botulinum toksinnin sıklıkla kullanıldığı bazı yaygın alanlar şunlardır:
Yüz: Botulinum toksin, kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltmak için yüze kozmetik amaçlı yaygın olarak uygulanır. Genellikle alın çizgileri, kaşlar arasındaki kaş çatma çizgileri (glabellar çizgiler) ve göz çevresindeki kaz ayakları gibi alanları hedeflemek için kullanılır.
Boyun: Botulinum toksin, yatay boyun çizgileri (kolye çizgileri) ve kas kasılmalarının neden olduğu boyundaki vertical bands denilen bölgedeki sorunları gidermek için kullanılabilir.